Van kok tot flavorist

Hij wordt al bijna zijn hele leven geboeid door eten en alles wat er mee te maken heeft: maar alleen kok zijn is voor Bob Overklift niet genoeg. In februari 2018 start hij als Trainee Flavorist bij een voedingsmiddelenbedrijf in Denemarken. Xelvin Food begeleidde hem naar deze uitdagende nieuwe functie.

Altijd in de keuken

“Ik ben eigenlijk kok van beroep”, vertelt Bob, “Op mijn dertiende werkte ik al in de keuken en het was voor mij dan ook een logische stap om een opleiding tot zelfstandig werkend kok te volgen.” Na het afronden van zijn koksopleiding werkte Bob in verschillende functies in de keuken. Na twee jaar besloot hij dat hij meer wilde. “Ik koos voor de MBO4 opleiding tot gespecialiseerd kok en vervolgens volgde ik de bachelor Food Commerce en Technology op de Hogeschool in Delft.” Tijdens zijn opleiding versterkte Bob zijn passie voor geuren en smaken. Een van zijn vrienden tipt hem de vacature voor Trainee Flavorist van Xelvin Food.

Denemarken smaakt naar meer

Vanaf het eerste moment klikte het tussen consultant Ronald en Bob. “Hij komt uit het vak en dat merk je direct!” zegt Bob, “Door de ervaring in het vak en de branche kon Ronald mij heel veel vertellen. Niet alleen wat ik nu kan gaan doen maar ook mijn toekomstmogelijkheden.” De functie van Trainee Flavorist lijkt Bob op het lijf geschreven. “Ik ga me bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe smaken en sta voornamelijk in het lab. Omdat ik als trainee start mag ik bezig zijn met verschillende projecten en kan ik erg veel gaan leren!” vertelt Bob. Samen bezochten Bob en Ronald het bedrijf in Denemarken voor het eerste gesprek. “Ik vond het erg fijn dat Ronald het eerste gesprek bijwoonde. Door zijn jarenlange ervaring kon hij net die extra kritische inhoudelijke vragen stellen.” zegt Bob. Ook bij het contractuele gedeelte ondersteunt Xelvin Food. “Het is niet alleen een nieuwe functie, maar ook een nieuw land en nieuwe werkwijze. Er komt veel bij kijken en daarom is het fijn dat Ronald me ook daarmee ondersteunt.”

Ambities in food

“Ik ben altijd bezig geweest als kok in een keuken. Het is mijn grootste uitdaging om precies de juiste smaak te krijgen, of het nou wijn bij het eten is of een ingrediënt voor een gerecht. Dit combineren met een functie in de voedingsindustrie leek mij erg gaaf.” vertelt Bob. Zijn ambities zijn groot. “Mijn grootste droom is om een nieuwe drank op de markt te brengen die wereldwijd een succes is!” glundert Bob. “Over drie jaar wil ik flavorist zijn die zelfstandig eigen projecten draait en producten ontwikkelt. Dat ik voor deze functie emigreer maakt het voor mij een nog grotere uitdaging. Of ik altijd in Denemarken blijf? Dat weet ik pas als ik er zit. Voor nu zie ik het als een grote kans waarmee ik me ook in de toekomst kan onderscheiden.” sluit Bob af.

Deel dit artikel