Een samenwerking voor de toekomst: NHL Stenden Hogeschool & Xelvin

Op 1 oktober heeft Xelvin samen met NHL Stenden Hogeschool een masterclass reliability & maintenance georganiseerd. Een zeer geslaagde avond met verschillende sprekers. Iedereen die kennis wilde opdoen of zijn of haar kennis wilde delen over dit onderwerp, was van harte welkom. De onderwerpen werden enthousiast ontvangen door het publiek en inhoudelijke discussies vonden plaats. Na een ,vanwege enthousiasme, uitgelopen planning werd de avond gezellig afgesloten onder het genot van een biertje. Eerder dit jaar organiseerden Xelvin en NHL Stenden Hogeschool samen een masterclass robotica. Ook dit was een enorm succes. Beide masterclasses zijn resultaten die voortvloeien uit een gouden samenwerking.

Deze samenwerking ontstond zo’n twee jaar geleden. Marten Busstra, managing consultant bij Xelvin, kwam via zijn buurman in contact met NHL Stenden. ‘Ik raakte aan de praat met mijn buurman op een nieuwjaarsborrel. Hij is docent werktuigbouwkunde op de hogeschool in Emmen. Een tijdje later mocht ik langs komen voor een kop koffie en om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.’ Xelvin geeft op verschillende scholen sollicitatietrainingen en Marten was benieuwd naar de behoefte van NHL Stenden. Wat betreft sollicitatietrainingen waren ze voorzien, maar er was wel een andere uitdaging. Een student van de duale opleiding WTB kon zijn praktijkopdrachten niet uitvoeren, omdat hij op een booreiland zat. ‘We wilden graag helpen en twijfelden geen moment. Al vrij snel vonden wij voor hem een plek bij één van onze klanten, waar hij toch zijn praktijkopdrachten kon doen.’

Wilbert van den Eijnde, Associate Lector Smart Sustainable Manufacturing bij NHL Stenden Hogeschool, kreeg het verhaal mee en zag mogelijkheden voor een strategische samenwerking. ‘Wij willen graag een knooppunt zijn tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en onderzoek en daarin vraag en aanbod bij elkaar brengen. Wat voor onderwijsbehoefte leeft er bij de bedrijven en hoe kunnen wij als onderwijsinstelling die behoefte realiseren? Daar hebben wij en Xelvin elkaar echt in gevonden. Wij zorgen voor de kennis op het onderwijsvlak en Xelvin heeft de mensen die de kennis met zich meedragen. Hoe gaaf is het dan om deze netwerken te verbinden?!’

‘De eerste masterclass was een manier om even te voelen aan elkaar. Tegelijkertijd is het een interne oefening voor ons om onze kennis te presenteren. Het is geweldig om te zien hoe de jongens van Xelvin hun netwerk weten te activeren. Waar tijdens de masterclass robotica de zaal vol zat met werknemers van Xelvin, waren het tijdens de tweede masterclass de bedrijven die hele interessante vragen stelden. We hebben gelijk een vervolgafspraak gepland om door te pakken op deze vragen!’ vertelt een enthousiaste Wilbert.

Beide mannen vinden de samenwerking erg waardevol en hebben mooie plannen voor de toekomst. ‘We hebben een gezamenlijk doel en dat is de studenten, ons netwerk en de regio helpen. Dit door de studenten te laten zien wat voor een mooie bedrijven er zijn in de regio en ze te stimuleren om verder te kijken. Het is niet nodig om te blijven plakken bij een niet passende afstudeerstage, want er zijn nog zo veel mooie opties!’.

Deel dit artikel