“Ik werk altijd op kantoor bij Engie Service in Arnhem. Nooit thuis. Ik stap dan om 6:45 uur op de fiets en dan ben ik om 7:00 uur op kantoor. Ik begin mijn werkdag standaard met een bak koffie en een kort overleg met mijn collega’s. Na het overleg start ik met het aanmaken van de opdrachten en het inplannen van de monteurs op locatie. Dat is vaak een flinke uitdaging, aangezien ik veel mensen moet bellen. Thuis, met mijn gezin om mij heen, is dit lastig. Daar zit voor mij dan ook gelijk de grootste verandering.”
“We proberen thuis samen met de kinderen gewoon een normale werkdag te creëren. We hebben het ritme goed te pakken.” Terwijl Gwen beschrijft hoe de ‘thuiswerksituatie’ eruit ziet, wordt hij onderbroken door een gigantische reiger die in de tuin van de buurman landt om te kijken welke vis de vijver vandaag te bieden heeft. “Ook dat is thuiswerken”, lacht Gwen. Mijn vrouw en ik werken om en om een halve dag op zolder en een halve dag beneden aan de keukentafel. Zo kunnen we beide één dagdeel ongestoord werken. De kinderen maken hun schoolwerk aan de keukentafel en gebruiken ons als vraagbaak. Het multitasken gaat ons goed af. Daarnaast is het positieve aan de situatie dat we veel samen zijn als gezin. Het samen ontbijten en lunchen bevalt goed.”
“Ondanks dat de omgeving er anders uitziet, blijven ook veel zaken hetzelfde. Het werk loopt ondanks de situatie goed door. Ik ben echt van de structuur, dus ik houd de projectnummers en de weeklijsten altijd goed bij. Dat zijn er best veel. Ook blijf ik in contact met mijn collega’s. De overleggen doen we via Teams. Het echte contact van kantoor mis je wel.” En de ochtendjas? “Die gaat uit en ik doe mijn gewone werkkleren aan. Ik probeer zoveel mogelijk de ‘normale’ werksituatie na te bootsen.”
“Hoewel de werkwijze voor het thuiswerken gevonden is en het goed bevalt, hopen we natuurlijk dat deze situatie snel voorbij is. Ik zag een rapportage op televisie waar ik erg van geschrokken ben. We doen er goed aan om met z’n allen thuis te blijven om meerdere besmettingen te voorkomen.”
Naast zijn baan als werkvoorbereider is Gwen podoloog en sportmasseur. Uiteraard vroegen we hem advies over hoe we de rug recht moeten houden de komende tijd: “Probeer een correcte houding aan te nemen en te blijven bewegen. Ga regelmatig rechtop staan en strek jezelf helemaal uit. Haal om de zoveel tijd wat te drinken en doe tussendoor wat rek- en strekoefeningen. Vergeet ook niet tijdens de lunchpauze een frisse neus te halen buiten. We mogen nog naar buiten, dus doe dat ook vooral. Dat doen wij ook. En dan halen we gelijk verse broodjes. Zo maken we er samen het beste van.”