Zes tips voor een online sollicitatiegesprek

Vorige week deelden we de zeven stappen van de online sollicitatieprocedure bij Xelvin. Heb jij gesolliciteerd en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via video? Met de zes tips van recruiter Boaz zorg je ervoor dat je tijdens een online sollicitatiegesprek net zo sterk overkomt als bij een offline sollicitatiegesprek.

Laat zien dat je je goed hebt voorbereid. Ook voor een digitaal gesprek. Print je CV uit en houd de vragen die je hebt opgeschreven bij de hand.

Ook in een online sollicitatiegesprek zorg je met je kleding voor een eerste indruk. Laat de (roze) badjas achterwege en doe gepaste kleren aan die je voor een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek ook aan zou doen.

Zit je net te vertellen hoe technisch je bent, valt de verbinding weg. Voorkom technische problemen door van tevoren te testen of alles werkt. Werken de camera en de microfoon niet? Dan proberen we het via FaceTime of WhatsApp video. Is dat geen optie? Dan plannen we een nieuwe datum. We willen je natuurlijk wel graag zien.  

Het kan zijn dat je door de zenuwen snel en onduidelijk gaat praten. Tijdens een face to face gesprek is dit wellicht nog te volgen, maar tijdens een video call niet meer. Zorg ervoor dat je langzaam praat en goed articuleert.

Ontspanning voor het gesprek is goed, maar vergeet de tijd niet. Zet de wekker en zorg dat je op tijd klaar zit. Neem gelijk een actieve houding aan.

Het is absoluut geen stijf sollicitatiegesprek. Juist een informeel gesprek over jou als professional. Zorg ervoor dat het niet te statisch wordt en maak er een echt gesprek van. Zo proosten we binnenkort digitaal op jouw nieuwe baan!

“Heel veel succes en ik spreek je binnenkort!”

Deel dit artikel