Xelvin en Brabant Engineering verleggen samen letterlijk en figuurlijk grenzen

In de voetbalwereld spreken we vaak over de ideale combinatie van een nummer 9 en een nummer 10. In de wereld van de technische detachering spreken we over de namen Xelvin Eindhoven en Brabant Engineering. Een combinatie die gewoon werkt. We noemen het ‘gewoon’ omdat deze samenwerking gefundeerd is op basis van vertrouwen en een goede klik, maar vandaag de dag kunnen we stellen dat dit in de detacheringsbranche bijzonder is.

People manager Tom van Brabant Engineering beaamt dit met volle overtuiging: “Het is fantastisch om op te merken dat twee gasten (Maikel Schellekens en Tim van den Heuvel, operationeel manager en managing consultant van Xelvin) er alles aan doen om ons te voorzien van geschikte kandidaten die matchen met ons bedrijf. Daarnaast merk ik gewoon dat de samenwerking tussen Maikel en Tim goed is. Een haantje en een mensenmens vormen voor ons een gouden duo!”

Brabant Engineering

Tom is inmiddels drie jaar in dienst als people manager bij Brabant Engineering. Het is voor hem erg belangrijk dat een kandidaat qua karakter past bij het bedrijf: “Er heerst bij ons een informele sfeer en er is geen sprake van hiërarchie. Er moet simpelweg een klik zijn en de mannen van Xelvin hebben goed in de gaten wat die klik precies inhoudt.”

Ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk bij Brabant Engineering: “Een kandidaat moet bij wijze van spreken 70 % bij onze cultuur passen en beschikken over 30 % kennis van de specifieke techniek. De rest leren we hem of haar graag. Je moet jezelf dus wel willen ontwikkelen, anders is er weinig kans van slagen.” Tom vertelt dat hij de nieuwe mensen een duidelijk beeld van hun loopbaan geeft: “We willen starters zo snel mogelijk ‘omhoog duwen’ om weer ruimte te creëren voor nieuwe starters. Voorheen deed iemand ongeveer zeven jaar over een nieuwe stap in zijn of haar carrière. Nu wordt verwacht dat je dat in 3 of 4 jaar kan.”

International Recruitment

De samenwerking tussen Xelvin en Brabant Engineering kreeg dit jaar een positieve boost door International Recruitment: “Aan het begin van het jaar bezoek ik altijd mijn contactpersonen van onze klanten om te kijken hoe de vlag er bij hangt. Tom gaf toen aan dat hij later in het jaar extra krachten nodig had, maar gezien het profiel kon ik al aangeven dat het lastig ging worden met Nederlandser werknemers. We kunnen het verloop wel opvangen, maar Brabant Engineering wil groeien en dan zijn andere stappen noodzakelijk, zoals International Recruitment.”

Maikel is sinds maart 2016 werkzaam bij Xelvin. Hij begon als Recruitment Consultant en momenteel is hij doorgegroeid van Managing Consultant naar Operationeel Manager. Zijn focus ligt op het gebied van development engineering. Hij is naar eigen zeggen op het juiste moment gestart bij Xelvin: “Op dat moment was de markt niet erg goed, dus dan leer je het vak des te beter. Je moet jezelf op dat moment simpelweg onderscheiden, anders kom je er niet tussen. Van zo’n fase leer je erg veel. Dit helpt mij nu in mijn werkzaamheden. We zijn de afgelopen jaren van 35 naar 50 projecten gegroeid op onze afdeling. Een mooie groei waar we trots op zijn.”

Hoogtepunt: een gezamenlijke reis naar Portugal

Het hoogtepunt van de samenwerking beleefde de twee bedrijven afgelopen augustus. In die maand vertrok Maikel samen met collega Tim en met Tom (people manager) en een projectleider en de technisch manager van Brabant Engineering voor een paar dagen naar Porto voor een sessie met een aantal kandidaten vertelt Maikel: “Het is een uitstekende manier om onze klant een goed beeld te geven van een kandidaat in zijn of haar eigen leefomgeving. Daarnaast is zo’n gezamenlijke trip een uitgelezen mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen. Zo kunnen we nog beter inschatten of een kandidaat past bij onze klant.”

Succesvolle plaatsingen

De reis is zeker niet voor niets geweest. Beide bedrijven kunnen, gezien de nieuwe medewerkers, achteraf spreken over een zakelijk succes. Van de 14 kandidaten waren namelijk 10 kandidaten geschikt en uiteindelijk zijn 6 kandidaten gestart bij Brabant Engineering vertelt Tom: “Vanuit ons perspectief wil je natuurlijk ook dat dit werkt. Xelvin nodigde ons uit om mee te gaan, dus dan is het extra mooi als het resultaat goed is. De kandidaten waren namelijk zeer geschikt.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het gevolg van het aantal gestarte medewerkers is volgens Maikel een gedeelde verantwoordelijkheid met betrekking tot ondersteuning in de integratie van de mensen: “Het is erg belangrijk om er kort op te zitten om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. In een ander land gaan werken is een grote stap, dus dan is begeleiding in zakelijke afspraken en sociale bijeenkomsten een must.” Tom beaamt dit: “International Recruitment was voor ons ook weer een tijdje geleden (2011-2012), dus we moesten hier eerst nog een beetje wennen. We merken nu dat het bijvoorbeeld goed is om regelmatig gesprekken in te plannen om te kijken of we ergens kunnen bij springen om er voor te zorgen dat onze nieuwe collega’s tevreden blijven.”

Sterke band

De sterke band tussen Xelvin Eindhoven en Brabant Engineering is door de buitenlandtrip versterkt vertelt Maikel: “Hij was al goed, maar natuurlijk brengt zo’n uitstapje je dichter bij elkaar. Er is een goede klik en dat zorgt ervoor dat het werkt. Bij succes hoort natuurlijk ook het vieren van succes en als het dan toch gezellig is, dan hoort het proosten op succes daar natuurlijk ook bij vertelt Tom: “We hebben ’s avonds gezellig gegeten en gedronken met elkaar en we hadden een hoop lol samen. Dat maakt het werken ook gewoon leuk en zeg nou zelf, dat is toch het mooiste wat er is?”

De sterke band zorgt er voor dat Tom ook bewust keuzes maakt: “Ja dit soort dingen doen we niet snel met een andere partij. Ik weet wat ik aan Xelvin heb en dit kost mij het minste energie. Optie 1 is altijd Xelvin en lukt het een keer niet, dan ga ik pas naar andere partijen kijken.”

Deel dit artikel