De bouwvak: enkel voor het maken van zandkastelen?

Lege bureaus, parkeerplaatsen en emailboxen: bij Xelvin Installatietechniek in Groningen is het rustig deze weken. En ook op veel andere Xelvin kantoren is de bezetting minder. Hoewel bij ons geen verplichte bouwvak geldt, zijn veel collega’s op vakantie. We krijgen appjes met zonnige foto’s vanaf de Franse kust, Zeeland en Kroatië.  

Voor veel commerciële collega’s zijn dit pittige weken. De gebruikelijke dynamiek, de volle agenda en het regelmatig bijschrijven van een succesje ontbreken. Veel klanten en sollicitanten zijn op vakantie. Daniëlle “Het is best lekker om dingen weg te werken die in de drukte zijn blijven liggen. Maar ik houd toch meer van een volle agenda, van mij mag iedereen snel weer terugkomen!”

Bouwvak wat en waarom?

Hoewel de bouwvak als sinds 1981 niet meer verplicht is, zijn in de zomerperiode nog steeds veel bedrijven in de bouw & techniek een aantal weken gesloten. En ook als organisaties niet volledig gesloten zijn is de bezetting meestal laag. In de cao van de bouwsector werd in 1929 voor het eerst het recht op vakantie vastgelegd. Bouwvakkers ontvingen vakantiebonnen en iedereen moest zijn vakantiedagen tegelijkertijd opnemen. Hoewel die verplichte vakantieperiode dus al lang verleden tijd is, geeft Bouwend Nederland nog elk jaar een advies over de precieze periode waarin je je bedrijf zou kunnen sluiten. Marketing Consultancybureau USP stelde in 2017 vast dat nog 33% van de bedrijven in de bouw volledig haar deuren sluit tijdens de bouwvak. Onder installateurs zou dit percentage wat lager zijn, namelijk 17%.

Niemand te bereiken deze weken

Dat is niet de indruk die we bij Xelvin Installatietechniek hebben trouwens, daar komt 95% meer in de richting. Hielke Dik: “Hoewel een aantal storingsmonteurs doorwerken, zie ik bij het grootste gedeelte van onze opdrachtgevers een volledige bedrijfssluiting. Collectief drie weken vrij. Van mijn eigen contactpersonen kan ik deze weken, op een paar contactpersonen na, niemand bereiken. Het is denk ik een kwestie van efficiency, iedereen die tegelijk zijn vakantie opneemt. Er is blijkbaar geen noodzaak om door te gaan in de zomerperiode, hoewel technici vaak wel de mogelijkheid krijgen om door te werken als ze dat echt graag willen. Zeker in de meer uitvoerende functies.”

Evalueren en plannen maken

“De bouwvak is voor ons dé tijd om kandidaten te benaderen. We voeren behoorlijk wat kennismakingsgesprekken met sollicitanten die zich aan het oriënteren zijn. Het is wat dat betreft een periode van investeren, want er gaat op dit moment niemand concreet op sollicitatiegesprek. Zelf vind ik heel prettig om door te werken in de zomer. Ik kan evalueren, plannen maken en administratief alles bijwerken. En straks hebben we profijt van alle sollicitanten die we nu spreken! Met dit geweldige zomerweer neem ik wel af en toe een dag vrij trouwens, dat kan ook heel goed. Binnen Xelvin heb je de flexibiliteit om ook buiten het hoogseizoen je vakantie op te nemen en dat vind ik erg prettig. Als iedereen terug is heb ik nog wat om naar uit te kijken!”

Deel dit artikel