Wat doet een zelfstandig monteur die bouwt aan mega distributiecentra?

Als zelfstandig monteur bij vanPanhuis bouwt Jelle Vaandrager mee aan grote distributiecentra. Een afwisselende baan, waarin hij geniet van het denk- en uitzoekwerk vooraf en van optimaal en systematisch werken. “Ik vind het een sport om elke keer weer te kijken wat de beste en snelste manier is.” Ontdek in dit interview hoe deze ambitieuze techneut bijdraagt aan de bouw van dit distributiecentrum in Bleiswijk!

Een pand zien groeien

“Mijn interesse ligt bij grote projecten, daarom ben ik ook zo blij met mijn werkgever vanPanhuis. Zij werken aan veel grote distributiecentra, zoals voor Ahold (mijn huidige project) maar ook voor Hello Fresh, Jumbo en Hornbach. In zo’n groot project komt alles bij elkaar en dat vind ik erg leuk.” Wanneer Jelle in april start, staan de muren en ligt een groot deel van het dak erop. Er is een gedeelte van de eerste etage gerealiseerd, maar er zijn nog geen tussenwanden. Jelle: “We leggen de elektra aan, de cv installatie, de luchtbehandelingsinstallatie en watervoorzieningen. Bij dit soort projecten heb je vanaf de start een elektrotechnisch- en installatiebedrijf nodig. Bijvoorbeeld om een bouwaansluiting te maken, leidingen te leggen of de bewapening van het beton te aarden. Het is heel leuk om het pand te zien groeien. Er komt steeds iets nieuws bij: een deel vloer, de wanden, of de sprinklerinstallatie wordt opgebouwd.”

Efficiënt werken

Zelf is Jelle vooral bezig geweest met de aanleg van het tracé waar alle luchtbehandeling, kabelgoten en de cv installatie aan komen te hangen. Hij vindt het een uitdaging om dat traject zó te maken dat de wandenzetters nergens last van hebben en de gaten voor de luchtbehandeling op de juiste plek zitten. Jelle: “Het kost behoorlijk wat denk- en uitzoekwerk vooraf en juist dat vind ik erg leuk om te doen. Het is fijn dat ik vrij zelfstandig kan werken. Ik heb een tekening bij me waar alles opstaat en soms krijg ik wat aanvullende informatie. Bij vanPanhuis heeft iedereen een vaste taak. Ik houd me bezig met het aanleggen van de trace’s en die klus maak ik ook af. Het is niet zo dat een andere collega daar morgen mee verdergaat. Die werkwijze vind ik een grote plus.”

Breakeven point -> tijdwinst

Naast het denk- en uitzoekwerk houdt Jelle van optimaal en systematisch werken. “Als je vier ophangpunten maakt, maak je elke pendel apart. Maar als je tientallen pendels nodig hebt, kom je op enig moment op een breakeven point. Vanaf dat punt gaat een andere werkwijze tijdwinst opleveren. Je kiest er dan bijvoorbeeld voor om eerst alle moeren erop te zetten, vervolgens alle chassisringen en zo verder. Voor mij is het een sport om elke keer weer te kijken wat de snelste manier is.” Na het monteren van de rails legt Jelle in het magazijn de wandcontactdozen aan. Vervolgens maakt hij het tracé waarlangs de voedingskabels voor de ecofans en heaters lopen. “Als die goot ligt, moeten er aansluitpunten komen voor alle elektrische apparaten. Er moet gezorgd worden dat dit de kortste route is en dat de montage tegelijk zo min mogelijk tijd kost.”

Onderlinge behulpzaamheid

Of je nou timmerman bent, loodgieter of sprinklermonteur, Jelle vindt het belangrijk dat je op de bouw bereid bent elkaar te helpen. “Als je elkaar verder kunt helpen, dan doe ik dat. Dat betekent over het algemeen ook dat een ander voor mij klaarstaat. Als iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten komt het werk ook wel af, maar het is minder gezellig en het duurt langer. Ik mocht recent bijvoorbeeld een heel mooi apparaat lenen van een collega. Daarmee kon ik bevestigingsbeugels vastschieten aan de metalen rails. Ik hoefde niet te schroeven en dat scheelt je per beugel ongeveer veertig seconden en een heleboel lichamelijke inspanning. Met drie tot vierhonderd beugels per dag levert dat een flinke tijdwinst op!”

Ambities

Tijdens elk project leert Jelle nieuwe collega’s kennen, ook van de andere bedrijven die op de bouw aanwezig zijn. “Je vergroot je netwerk en kunt van iedereen leren. Dat vind ik heel leuk. Ik wil graag binnen deze sector blijven werken en doorgroeien naar een functie als projectleider. Een project in goede banen leiden in samenwerking met alle partijen die betrokken zijn, dat lijkt me enorm interessant. Het contact met mensen en de groepsdynamiek, dat spreekt me aan. Aan de slag dus! Ik ga mijn opleiding afronden en hoop dat ik daarna ergens de kans krijg om mijzelf te bewijzen!

“Eind vorig jaar heb ik een huis gekocht in Emmer-Compascuum. Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in Barendrecht, maar dat is me veel te druk. Ik heb een fijne woning waarbij ik op termijn ook een garage of loods kan plaatsen. In mijn vrije tijd sleutel ik namelijk graag aan auto’s en oldtimers.” 

Jelle studeerde motorvoertuigentechniek en heeft daarna een allround opleiding tot loodgieter, timmerman en elektricien afgerond. Zijn vervolgopleiding in de elektriciteit weer oppakken is de volgende stap. Jelle: “In de elektriciteit zit veel uitdaging. De theorie en berekeningen die erachter zitten vind ik interessant.” Na een pauze waarin hij als mantelzorger actief is, start hij in september weer. In zijn zoektocht naar een nieuwe baan benaderde hij Xelvin. “Ik heb uitgelegd dat ik graag wil doorgroeien naar een functie als projectleider. Binnen vier dagen hadden ze vier sollicitatiegesprekken voor me gepland. Uiteindelijk voelde ik me bij vanPanhuis (onderdeel van Top Installatiegroep) het meest thuis.”

Deel dit artikel