Bob Schipper: ‘Vertrouwen geven, geloven in je aanpak, dan komt succes vanzelf’

Bob Schipper, inmiddels een jaar werkzaam bij Xelvin als regiodirecteur Noord-Oost. Hoog tijd om deze vader van 3 aan de tand te voelen over zijn beeld van de markt en zijn verwachtingen voor de toekomst.

In een glazen bol kijken is altijd uitdagend. Dit jaar des te meer. Wat is jouw beeld van de technische detacheringsmarkt op dit moment?

‘Ik merk dat er veel beweging is in onze markt. Dat zien we aan zowel de werkgeverskant als aan medewerkerskant. Aan werkgeverskant is er al jaren een grote behoefte aan kennis en geschoolde arbeidskrachten. We zien aan werknemerskant dat er relatief weinig technisch geschoolde mensen van opleidingen af komen. Daarnaast zorgt de vergrijzing van de komende jaren voor extra krapte. Aan ons de uitdaging om daar goed mee om te gaan en werkgevers te ondersteunen.

Welke rol wil je daarbij spelen?

Volgens mij kan je zo’n probleem alleen aanpakken als je met de hele keten naar oplossingen kijkt. Dit betekent met werkgevers, scholen, commerciële opleidingsinstituten etc. Hier zou ik graag de verbindende factor in willen zijn die gemeenschappelijke kansen weet te vinden en hier ondernemend op wil en kan handelen. We kunnen met zijn allen blijven hangen in ons eigen belang en de problemen blijven benoemen, maar iemand moet de handschoen oppakken en dat doe ik graag!

Is het dan zo dat je vol inzet op opleiden?

Het is een belangrijke pijler voor ons, maar we zien het als één van de pijlers. Een grote kracht van Xelvin en onze mensen is het vinden van de juiste mensen. Ik zie dat echt als een vak en dat beheersen we erg goed.  Hier staan we ook om bekend in de markt. Dat moeten we vooral blijven ontwikkelen. Ik zie voor ons een kans in de klantbenadering. We zijn een no-nonsense en een bescheiden club. Gevaar daarbij is dat we onszelf dan te kort doen. Dat is jammer. We verdienen beter.

Over jullie klanten gesproken. Welke thema’s spelen er bij jullie klanten die jullie meenemen in de marktbenadering?

De energiesector is voor ons een belangrijke sector. We weten allemaal dat de energietransitie in volle gang is en dit is nog lang niet afgerond. Daarnaast speelt industriële automatisering een steeds meer prominente rol bij veel bedrijven. Dit vraagt om een aanpassing van de competenties van mensen. Ten derde is de Hightech sector een belangrijke sector in mijn regio. Op het gebied van Hightech wordt er vaak (terecht) gekeken naar de regio’s Eindhoven en Delft, maar vlak Enschede ook niet uit. Daar gebeuren hele mooie dingen.

De detacheringsmarkt is een grote markt met veel en diverse spelers. Hoe wil jij hier onderscheidend in zijn?

Ik zie om me heen dat veel mensen praten en bezig zijn met het bedenken van oplossingen. Wij denken ook absoluut goed na en zijn ook niet bang om in actie te komen. Snelheid is belangrijk, anders loop je achter de feiten aan. Daarnaast is het denk ik heel erg belangrijk hoe je met mensen omgaat: het belangrijkste kapitaal van bedrijven. Als je goed met je eigen mensen omgaat, ze begeleidt en opleidt, dan heeft dat een positief effect op de mensen waar je zaken mee doet. Door de ervaring die we hebben zijn we in staat mensen te ondersteunen om snel succesvol te worden. Dit doen we onder andere door een intern opleidingstraject en een buddy-systeem met ervaren collega’s. Als je eigen mensen ervaren dat ze goed zijn in hun vak, dan ervaren en profiteren onze medewerkers en klanten daar ook van. Vertrouwen geven, geloven in je aanpak, dan komt succes vanzelf. We hebben een aantal mooie raamovereenkomsten gesloten met gerenommeerde, grote partijen. Zij zien onze toegevoegde waarde, daar willen ze mee samen werken. Als wij die club kunnen zijn waar klanten, techneuten en interne collega’s bij willen horen,  dan maakt me dat extreem trots.

Je hebt er zin in hé, 2021

Absoluut, laat maar komen!

Deel dit artikel