Al 43 jaar werkzaam in de bouw: “Je wil een treintje op de rails zetten.”

43 jaar werkzaam in de bouwwereld: er zijn niet veel mensen die dát kunnen zeggen. Onze Ruud Hoogerwaard draagt deze titel met veel trots. Hij kan dan ook met alle facetten van de bouwwereld meepraten. Hierover later meer. Zijn liefde voor de bouw begon al op jonge leeftijd. Als zoon van een dorpsaannemer ging hij regelmatig mee met klussen. “Dat begon met zaagsel bij elkaar vegen”, lacht Ruud. “Langzaam maar zeker kreeg ik meer verantwoordelijkheden. Ik heb het werk altijd al mooi gevonden. En spannend. Want je laat echt iets tastbaars achter.”

Ruud startte zijn loopbaan als eigen ondernemer, wat hij een aantal jaar met veel plezier heeft gedaan. In 2007 heeft hij zijn bedrijf kunnen verkopen. Tijd voor iets nieuws: aan de slag gaan bij verschillende grote opdrachtgevers. Van ziekenhuizen tot woningbouwcorporaties en grote aannemers. Vanuit verschillende organisaties en functies heeft hij zijn pad bewandeld. “Door een klein ongeval kwam ik op een gegeven moment thuis te zitten. Dan ga je toch opnieuw bedenken wat je wil. Zodoende kwam ik bij Xelvin terecht. Hier werd ik door Bart en Femke ontzettend leuk ontvangen.” Na een aantal gesprekken is Ruud voorgesteld aan Caspar de Haan in Eindhoven. “Dit was gelijk een goede match.” Sinds maart 2023 is hij hier werkzaam als Senior Projectleider.

Mensen écht verder brengen in het vak. Dat is waar Ruud voor staat. “Zodat ze het naar hun zin hebben en met veel plezier naar werk gaan. Het werk zelf moet fijn zijn, gezellig met je collega’s en open kunnen communiceren. Horen, zien maar vooral praten. Dat is het belangrijkste.” Ook het voorbereiden van werk is iets wat bij Ruud hoog in het vaandel staat. Volgens hem wordt hier soms nog te makkelijk over gedacht. “Ik zeg altijd: je wil een treintje op de rails zetten. Maar je moet eerst de rails leggen. Dan kan het treintje pas gaan rijden. En dan heb je onderweg heus wel eens een wissel die wordt uitgezet, maar het moet wel voorbereid zijn.”

Het is duidelijk: Ruud kent zijn branche door en door. Maar naast het werk hecht Ruud ook veel waarde aan zijn vrije tijd. Tegen leuke dingen doen met zijn vrouw en kinderen zegt hij dan ook niet gauw nee. “Ik ga graag naar het bos, een stukje wandelen. Of een hapje eten buiten de deur. In ieder geval de dingen doen waar mijn batterij van oplaadt, om doordeweeks mijn functie goed uit te voeren.” Ruud geeft aan heel blij te zijn met de hulp van Xelvin. “Het is een mooie partij met leuke mensen, die mij bij een passende organisatie weg hebben kunnen zetten. Ik heb het naar mijn zin en voel me als een vis in het water. Enne… Femke en Bart: jullie ben ik nog een lekkere lunch schuldig.”

Deel dit artikel