Fulvio’s maritieme reis: van de Italiaanse kust naar Nederland

Zon, zee en jachten. Dat klinkt als muziek in de oren bij collega Fulvio. Hij is opgegroeid in Torre del Greco in Italië en momenteel werkzaam bij De Voogt Naval Architects als CFD Engineer in Hoofddorp. Het was voor Fulvio geen verrassing om Maritieme Techniek te studeren aan de universiteit in Napels: “Ik ben opgegroeid met de zee, daarom voelde het voor mij vanzelfsprekend om me met schepen bezig te houden.” Na zijn studie ging hij aan de slag bij een jachtstudio in Italië bestaande uit vier á vijf mensen. “Deze studio is gespecialiseerd in het ontwerpen van megajachten variërend van 40 tot 70 meter. Het werken in een kleinschalig bedrijf gaf me de kans om nauw betrokken te zijn bij het maakproces, wat ik zeer boeiend en leerzaam vond.”

Waarom ben je eigenlijk naar Nederland verhuisd?

“Tijdens mijn studietijd hoorde ik veel positieve verhalen over de mogelijkheden voor ingenieurswerk in Nederland. De jachtindustrie is hier bijzonder populair. Daarom heb ik altijd overwogen om hierheen te verhuizen. Toen Gea contact met me opnam, twijfelde ik geen moment en greep ik de kans om in Nederland te komen werken. Xelvin gaf me een duidelijk beeld van het leven hier, wat erg behulpzaam was. Bovendien vond ik het prettig dat er altijd iemand beschikbaar was om mijn vragen te beantwoorden.”

Tijd voor ontspanning

Na een drukke werkdag kijkt Fulvio uit naar zijn kickboks-training. “Ik vind het heerlijk om te trainen, dat is voor mij pure ontspanning. En ja, ik spar graag met Rico Verhoeven,” lacht Fulvio. Na zo’n intensieve workout is het tijd voor een welverdiende beloning: een heerlijke portie pasta op Italiaanse wijze. ‘’Naast kickboksen, lees en fiets ik graag. In Nederland waardeer ik vooral de vrijheid die mijn fiets me geeft. Dat is niet gebruikelijk in Italië. Momenteel woon ik in Amsterdam. Een stad die zowel groot als klein aanvoelt, dankzij mijn fiets.” Samen met zijn Italiaanse huisgenoot gaat Fulvio er graag op uit. “Of het nu een ontspannen dag aan het strand is of een dag naar Groningen, ik ben altijd in voor een nieuwe ontdekking in dit land.”

Zeewaardige jachten ontwerpen

Over die werkdag gesproken, kan je wat meer vertellen over je huidige functie? “Ik werk bij De Voogt Naval Architect, een bedrijf dat megajachten van meer dan 60 meter bouwt. Als CFD Engineer analyseer en optimaliseer ik de waterstroom rond jachten. Dit is belangrijk voor het ontwerpen van efficiënte en zeewaardige schepen. Dit doe ik door de jacht in het water te simuleren.” Wat Fulvio het leukste vindt aan zijn werk? “Ik werk met passie in deze sector en wat me extra motiveert, is de uitdaging. Soms moeten we creatieve oplossingen bedenken om een jacht nog sneller te laten varen. Bijvoorbeeld, als een klant een jacht wil dat tachtig knopen kan halen, dan is het aan ons om te onderzoeken hoe we dit kunnen realiseren.”

Fulvio voelt zich zowel in Nederland als op de werkvloer helemaal op zijn plek. Hij werkt in een diverse omgeving met Nederlandse en internationale collega’s. “Het is een leuk bedrijf met veel verschillende mensen van allerlei leeftijden. Soms merk ik wel cultuurverschillen tussen Nederland en Italië, zoals de strakke planning van vergaderingen hier. In Italië hanteren we een meer flexibele aanpak. Dit zorgt soms voor interessante uitdagingen, maar daar houd ik wel van,” glimlacht Fulvio.

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel