Xelvin start eigen Global Recruitment Centre

‘Moeite met het vinden van technisch talent, schaarste en mede door de vergrijzing ziet de toekomst er ook niet optimistisch uit’. Dat er grote tekorten zijn aan technisch geschoolde professionals is niks nieuws onder de zon. We lijken als technische sector telkens in herhaling te vallen, maar de oplossing en met name de lange-termijn-oplossing blijft uit. Reden genoeg om onze succesformule Internationaal Recruitment verder uit te breiden.

“Onze klanten hebben grote moeite hun vacatures in te vullen.” Alrik Lamberink is al jaren actief in de technische detachering. “Van huize uit kunnen wij hen ondersteunen door lokaal de juiste technische professional te vinden en daarmee het capaciteitsvraagstuk op te lossen. Dit kunnen wij goed en uiteraard blijft dit een belangrijke dienstverlening voor de toekomst.

We ervaren echter steeds meer dat dit alleen niet genoeg is. Een speld in de hooiberg is nog een realistische uitdaging, maar we komen steeds meer in de situatie dat de speld ook niet meer bestaat. Dan moet je overschakelen naar andere oplossingen. Vanuit ons kantoor in Eindhoven zijn wij zo’n 15 jaar geleden begonnen met het werven in het buitenland. Goed geschoolde en bijzonder gemotiveerde medewerkers die op zoek zijn naar een internationale impuls in hun carrière. Kandidaten die qua achtergrond bij tientallen bedrijven direct kunnen beginnen.”

 “Hier in de regio Eindhoven is Internationaal recruitment een breed gedragen en gewaardeerde oplossing. In al die jaren dat we dit doen hebben we meer dan 30 nationaliteiten en ruim 1000 medewerkers bemiddeld!”, vertelt Ted Adriaans trots. Hij houdt zich bij Xelvin al jaren bezig met het werven van internationaal talent.

“Je merkt dat het internationaal werven van kandidaten een vak apart is. Je moet op andere zaken letten dan wanneer je nationaal werkt. Behalve technische kennis en motivatie voor een specifieke functie moet je ook goed toetsen wat iemand zijn motivatie is om zijn hele hebben en houden te verhuizen naar een ander land. Dit maakt of breekt het succes van de bemiddeling.

Daarnaast is de begeleiding in de eerste periode dat iemand naar Nederland komt heel belangrijk. We begeleiden de medewerkers intensief zodat ze zo snel mogelijk integreren in Nederland. Hierbij moet je denken aan ondersteuning bij het vinden van huisvesting, het openen van een bankrekening en het aanvragen van een zorgverzekering. Daarnaast zijn wij IND referent, wat betekent dat Xelvin ook de IND procedure zelfstandig kan uitvoeren zodat we onze medewerkers helpen aan de juiste visa. Hier hebben wij door vallen en opstaan onze lessen geleerd en dit hebben we nu goed onder controle. Van de kandidaten die wij bemiddelen zit 90% na 5 jaar nog op dezelfde plek. Hier steken we veel energie in en zijn we trots op.

Om de dienstverlening van Internationaal recruitment verder uit te breiden kiezen we ervoor om een Global Recruitment Centre op te zetten in Eindhoven. Wij hebben hier in Eindhoven gewoon heel veel kennis van dit aspect van het vak. Je zou ervoor kunnen kiezen om iedere collega in het land dit zelf ook uit te laten zoeken, dat vinden we zonde. Lokale contactpersonen kennen hun klanten goed en weten wat er nodig is om een functie goed uit te oefenen. Wij kennen het vak van Internationaal recruitment goed, dus het komt mooi samen. Zo streven wij ernaar om, naast onze reguliere dienstverlening, een extra smaak toe te voegen om de uitdaging van onze klanten op te lossen.”

Alrik is vanuit zijn rol als Programmanager International Recruitment voornamelijk in contact met klanten. “Opdrachtgevers hebben vooral veel vragen. Iemand spreekt geen Nederlands en het is een grote stap om naar het buitenland te verhuizen. Hoe gaat het allemaal zijn werk? Ik maak het proces van dichtbij mee en zie dat het veel extra voordelen biedt waar je in beginsel niet bij stil staat. Het brengt een extra vibe in een bedrijf, veel medewerkers van onze klanten vinden het fantastisch om te werken met iemand met een andere achtergrond. Elk bedrijf dat ik spreek is onder de indruk van hetgeen we hierin kunnen betekenen. Een oplossing gericht op de lange termijn.,” aldus een zichtbaar enthousiaste Alrik.

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel