Engineer E&I bij Actemium: (af)studeren in tijden van oorlog, maar vastberaden om te slagen in Nederland.

De wekker gaat en de zon komt op. Terwijl Mohannad zich klaar maakt voor weer een nieuwe werkdag, staat zijn vouwfiets al klaar om hem van zijn huis naar het station en vanaf het station naar zijn werk te ‘fietsen’. Vanzelfsprekend en simpel klinkt het. Dit was (en is) het echter niet voor de hardwerkende Hardware engineer E&I Mohannad. Lees zijn verhaal!

Studeren in tijden van oorlog

Mohannad is inmiddels 28 jaar. De vraag naar zijn loopbaan neemt ons mee terug naar 2018. Terwijl er een verschrikkelijke oorlog aan de gang is in Syrië, is Mohannad vastbesloten om zijn bachelor Mechatronics Engineering te halen aan de universiteit van Aleppo. “Het was lastig en een beetje moeilijk”, vertelt Mohannad geëmotioneerd. “Je gaat naar de universiteit om te studeren, maar je weet niet of je levend thuis komt.” Toch haalt hij zijn diploma.

 

Naar Nederland

Kort daarna, in 2019, is Mohannad genoodzaakt om te vluchten. Zijn reis naar Nederland bezorgt kippenvel. Van Turkije met de boot naar Griekenland, alleen en zonder zijn vader, moeder en broers. Terwijl Mohannad vertelt valt er een korte stilte… “Maar ik ben vandaag precies drie jaar in Nederland en ik heb morgen een afspraak bij de gemeente Groningen om mijn Nederlandse paspoort aan te vragen”, vertelt Mohannad trots en met een grote glimlach.

 

Elke afwijzing geeft nog meer motivatie

Precies die positieve mindset maakt dat Mohannad kwam tot waar hij nu is. In zijn zoektocht naar een baan werd hij vaak afgewezen vanwege de taalbarrière, maar elke afwijzing gaf hem nog meer motivatie om de Nederlandse taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. “Ik spreek vloeiend Engels, maar wilde alles op alles zetten om ook het Nederlands te beheersen. Naast een intensieve cursus Nederlands aan de Rijksuniversiteit in Groningen, stak ik al mijn tijd in het leren van deze moeilijke taal. Ik was vastbesloten om vanaf nu al mijn sollicitatiegesprekken in het Nederlands te doen.”

 

Xelvin en Actemium

Zo geschiedde. “Ik was op LinkedIn aan het zoeken naar een baan en solliciteerde bij Xelvin. Darwyn nam contact met me op en we planden een kennismaking. Ik was niet bekend met het begrip detachering en ik was vooral bezig om mijn eerste sollicitatiegesprek volledig in het Nederlands te houden. Er ging wat tijd overheen. Compleet verrast was ik toen Darwyn me belde en vertelde dat ik goed zou kunnen passen bij Actemium in de functie van Hardware engineer E&I. Toen ging het snel. Nick en Darwyn stelden me voor en deden samen met mij de voorbereiding voor het gesprek.

Het eerste gesprek was met Bastiaan en Leon. Wederom gewoon in het Nederlands. Het was een fijn gesprek en ik voelde gelijk een klik. Een goede afspiegeling van hoe ik Actemium nu zie. Iedereen is aardig en er hangt een goede sfeer. Tijdens het gesprek kwam EPLAN aan bod. Ik had hier geen ervaring mee waar ik van baalde. Eenmaal thuis heb ik me erin verdiept en startte gelijk met een cursus om het te leren. Niet veel later mocht ik op tweede gesprek bij Mandy en Jane. Dit gesprek bevestigde mijn gevoel over Actemium.” Jane, HR Business Partner bij Actemium vult aan: “Mijn eerste gevoel bij Mohannad was al heel goed toen ik zag hoe vastberaden hij was om alle gesprekken in het Nederlands te doen. Dat toont initiatief en doorzettingsvermogen. Precies wat we zochten.”

 

Een nieuwe baan

“Ik kon het niet geloven toen Darwyn belde dat ik was aangenomen bij Actemium. Ik heb nog twee keer gevraagd of hij het wel zeker wist”, gaat Mohannad verder. Dagen vol blijdschap én een beetje spanning volgden. Vooral de eerste dag vergeet Mohannad nooit. “De eerste dag was heel erg spannend. Ik was zo zenuwachtig dat ik de aan-knop van de laptop niet kon vinden. Ik had geen idee wat er met me gebeurde. Gelukkig kwam Nick langs met een Friese lekkernij (oranjekoek) om de spanning wat weg te nemen. De weken erna begon ik steeds meer te wennen. Ik word goed begeleid door Bastiaan en door Nick van Xelvin waardoor ik nu kan zeggen dat ik me hier thuis voel en het naar mijn zin heb!”

Jane sluit zich hier bij aan. “Mohannad is echt van toegevoegde waarde binnen het team. Hij is hardwerkend, gemotiveerd, intelligent en pakt zaken snel en goed op. We zijn dus erg tevreden over hoe we samen met Xelvin Mohannad aan de baan die hij zocht hebben kunnen helpen. Ik hoop dan ook dat deze samenwerking nog lang voort mag duren”.

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel