“Ik hoop dat ik een inspiratie kan zijn voor anderen om ook de stap te wagen.”

Outside of your comfortzone is where the magic happens”: misschien een cliché, maar niets is minder waar. Onze Luca van Houten weet hier alles van. Samen met Xelvin maakte hij een sprong in het diepe en veranderde hij niet alleen van functie, maar ook van branche. Nieuwsgierig? Lees gauw verder!

Twee kinderen en al 20 jaar gelukkig getrouwd. De 49-jarige Luca vertelt vol trots over zijn thuisfront. Lekker uiteten en weekendjes weg zijn activiteiten waar hij ook niet snel nee tegen zegt. Op gebied van hobby’s kan onze familieman wat moeilijker antwoord geven. “Ik ben daar redelijk vluchtig in,” lacht hij. “Ik vind heel snel iets heel leuk maar daarna ben ik er dan ook weer snel op uitgekeken. Op dit moment heb ik het wielrennen uitgevonden.” De vraag naar zijn loopbaan brengt ons terug naar zijn tijd bij Defensie. Hier was hij vrachtwagenchauffeur. “Technische kennis had ik op dat moment nog niet, maar de interesse was er zeker.” Na een mooie en leerzame tijd was het al snel duidelijk: Luca wilde de techniek in. Maar waar? En wat?

Kans met beide handen aangrijpen


Al proberend is hij de procesindustrie ingerold en met interne opleidingen heeft hij zijn kennis omhoog gekrikt. Bij verschillende organisaties heeft Luca vervolgens zijn skills als Operator ingezet. Dit voor maar liefst 20 jaar. Tot hij zich op een gegeven moment niet meer op zijn plek voelde. “Ik had het gevoel dat ik vastzat in mijn hele ontwikkeling. Ik houd niet van stilstaan en wil mezelf júist altijd door blijven ontwikkelen.” Een vacature via LinkedIn bracht Luca uiteindelijk in contact met Xelvin. “Keimpe had de functie ‘Test Engineer’ bij Salland openstaan en ik moet eerlijk toegeven: na het eerste sollicitatiegesprek snapte ik er helemaal niets van. Het was een hele andere functie dan wat ik altijd al gedaan had. Dit heb ik Salland ook verteld. Zij gaven aan dat ik de tijd kreeg om het te leren en langzaam begon mijn interesse groter te worden. Ik zag mijn kans en greep hem met beide handen aan.”

Uitdagend werk

De eerste weken waren voor Luca niet gemakkelijk. Er kwam veel op hem af en hij moest een hoop leren. “En dat was precies waar ik naar zocht. Het werk is uitdagend, wat het voor mij jarenlang niet meer is geweest. Gelukkig kreeg ik veel hulp vanuit Salland. Alle collega’s waren enthousiast om hun kennis met mij te delen.” Als Test Engineer houdt Luca zich bezig met het monitoren van semiconductors middels voorgeprogrammeerde testprogramma’s en het regelmatig ombouwen van de handlers. Naast het secure werk met de machines, gaat zijn hart ook sneller kloppen van het mensen wegwijs maken in de productindustrie.

Inspiratie voor anderen

De stap uit zijn comfortzone is voor Luca een goede beslissing geweest. “Als je het aandurft is het heel leuk om een keer wat anders te gaan doen. Je leert een andere slag mensen kennen uit een hele nieuwe branche en voert dus ook andere gesprekken. Zonder Xelvin zat ik waarschijnlijk nog steeds in een functie waar ik mij niet meer prettig in voelde. Met name het fijne contact met Sebastien en Keimpe stel ik erg op prijs. Daar ben ik hen heel dankbaar voor.” Met een big smile op zijn gezicht vertelt hij dat hij trots is dat hij het heeft aangedurfd. “Ik hoop dat ik een inspiratie voor anderen kan zijn om ook de stap te wagen.”

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel