Op de koffie bij School at Sea deelneemster Esmee

Als je werkt binnen de jacht- en scheepsbouw krijg je regelmatig te maken met leuke verzoeken. “Kunnen jullie regelen dat ik een keer kan meevaren op een jacht? Mag ik een keer mee naar een scheepswerf?” Het komt allemaal voorbij. Aan het eind van 2021 kregen Werner en Gea een verzoek, dat ze niet konden afslaan.

Esmee Westenbrink, 17 jaar en leerlinge VWO 5, had zich ingeschreven voor School at Sea en zocht sponsoren. Dit is gelukt, waardoor ze 16 oktober de schoolbanken verruilt voor één van de mooiste en snelste zeezeilschepen uit de Nederlandse vloot: de Barkentijn Thalassa. Dit tallship is haar ‘thuis én school’ voor het komende halfjaar. Tenerife, Kaapverdië, Panama, Cuba en Bermuda zijn o.a. plekken waar Esmee gaat aanmeren samen met 36 andere leerlingen, docenten en de vaste bemanning. We gingen bij haar langs voor een kopje koffie en om bij te praten over deze fantastische ervaring die zij gaat beleven.

Tallship Thalassa. Esmee haar ‘thuis’ voor een halfjaar

Esmee heeft een beetje zeilervaring. “Ik zit op schaatsen en werd door een schaatsvriendin mee gevraagd op zeilkamp.” Inmiddels ben ik al twee keer op zeilkamp geweest en ben ik verkocht. Maar een pico of een randmeer is natuurlijk geen tallship. Met een grote glimlach vertelt Esmee dat je aan boord kan solliciteren op verschillende functies zoals kapitein, bootsman, kok en stuurman. “Uiteindelijk is het doel om 3 dagen samen met de andere leerlingen het schip over te nemen en helemaal zelf te zeilen.” Maar zover is het nog niet. “We gaan het in kleine stapjes leren. Niet iedereen aan boord heeft ervaring met zeilen.”

Een cruisevakantie wordt het zeker niet. Er geldt een strak schema aan boord. Telefoons moeten worden ingeleverd en maar één keer in de week is er de mogelijkheid om te mailen naar het thuisfront. Twee wachtdagen worden afgewisseld met twee schooldagen en dat een halfjaar lang. Naast het vele schoonmaken, zeilen, zetten, sturen en koken voor meer dan 40 mensen, moet Esmee ook zorgen dat ze op schema blijft. De tentamens moeten immers wel op tijd gemaakt en ingeleverd worden.

Ondanks dat het een grote uitdaging gaat zijn, heeft Esmee al heel scherp wat ze hoopt dat deze reis haar gaat opleveren op het gebied van persoonlijke groei. “Ik wil mezelf echt leren kennen. Erachter komen wat ik wil in de toekomst en ontdekken hoe het is om zo lang weg te zijn uit Nederland, zonder invloeden van buitenaf. ‘’Ik wil na mijn VWO International Business gaan studeren, dus ik hoop nu al een mate van zelfstandigheid op te bouwen en leren uit mijn comfortzone te stappen’’.

‘De comfortzone’ kent ze nu al niet meer. Esmee is een jaar geleden al begonnen met fondsenwerving om deze onvergetelijke ervaring te kunnen bekostigen. Ze werd hierin begeleid door een coach van School At Sea, maar moest de handen zelf uit de mouwen steken. “Het meeste sponsorgeld heb ik opgehaald bij bedrijven zoals Xelvin. Soms in ruil voor een tegenprestatie. Dit varieerde van het schrijven van een verhaal tot het overnemen van de social media kanalen van bedrijven. Daarnaast heb ik een taartenactie gehouden. Ik heb zo’n 40 taarten gebakken en ontelbare uren in de keuken gestaan, vertelt Esmee tevreden. Aan boord van de Thalassa zullen ze de bakkunsten van Esmee niet erg vervelend vinden.

Een tweetal taarten die Esmee bakte voor haar taartenactie

16 oktober komt nu echt in het zicht. Tijd voor Esmee om afscheid te nemen van haar vrienden en familie. Wil je Esmee blijven volgen tijdens haar reis? Dat kan hier!

Esmee, wij als trotse sponsor zullen je blijven volgen en wensen je een onvergetelijke ervaring toe!

Wil je meer informatie?

Deel dit artikel