Bestaat de ‘ouderwetse’ bouwvak nog wel?


- via deze website

Het is weer vakantietijd, komkommertijd. Reislustig als wij Nederlanders zijn slaan we onze kampementen op in allerlei uithoeken om er ‘even lekker uit te zijn’. In Nederland kennen we een mooi fenomeen, de bouwvak. Omdat veel bedrijven van elkaar afhankelijk zijn is dit hartstikke handig, je weet precies wat je van elkaar kan verwachten. Maar bestaat de ouderwetse bouwvak nog wel? De ervaring leert: steeds minder.

Bouwvak

Als dienstverlener ben je bij uitstek afhankelijk van andere bedrijven/personen. In het bemiddelen van personeel is dit natuurlijk niet anders. Wij merken dan ook dat de bouwvak invloed heeft op onze dienstverlening. Sollicitatieprocedures duren langer omdat gesprekpartners op vakantie zijn of dat er overlegd moet worden met collega’s voordat een beslissing genomen wordt. Je voelt hem aankomen, iets met een spreekwoord: van uitstel…

De Bouwvak is een mindset

Behalve de praktische uitvoerbaarheid merk ik dat de bouwvak ook een mindset is. Als je er rationeel naar kijkt: zolang je niet afhankelijk bent van anderen, is de vakantieperiode bij uitstek een periode om meters te maken. Je kan in de bouwvak perfect onderhoud uitvoeren aan machines, die draaien toch op halve bezetting. Je kan perfect een vloer storten, er loopt toch niemand in de weg. Je kan lekker de weg op, er staat toch geen file. De concurrentie is op vakantie, dus daar heb je ook geen last van. Ongemerkt kijken we er toch anders naar. We schakelen een paar versnellingen terug, want ja, het is toch bouwvak. Als je ziet dat bij bouwbedrijven bijna de helft al doorwerkt in de bouwvak, dan zal dat gevoelsmatig binnen andere bedrijfstakken alleen maar meer zijn. Recent was er zelfs in het nieuws dat er geëxperimenteerd gaat worden met flexibele schoolvakanties.

We schakelen een paar versnellingen terug, want ja, het is toch bouwvak

Voor veel medewerkers binnen bedrijven is de bouwvak meer een beperking dan een zegen. Het is toch veel handiger om buiten de vakantieperiodes op vakantie te gaan als je geen kinderen hebt. Scheelt weer 50% van de reissom. Dit past mijns inzien ook veel beter binnen de steeds flexibeler wordende samenleving. Verschillende vakbonden voeren al jarenlang een strijd tegen deze bouwvak. Officieel is de bouwvak al sinds de jaren 80 afgeschaft, in de praktijk is deze blijven bestaan.

Maarjah, het moet natuurlijk wel kunnen. Het vergt flexibiliteit van een werkgever en legt een druk op de planningsafdeling. Daarnaast moet je als werkgever wel wat te doen hebben voor je werknemers, anders kunnen ze beter vakantie nemen.  Als werknemer heb je mijns inziens daarin ook een verantwoordelijkheid. Als je buiten de vakantieperiodes op vakantie gaat, ga je vaak in een productieve periode op vakantie. Zorg er dan ook voor dat als je doorwerkt in de vakantieperiode, je er alles uit haalt wat erin zit. Deze angst zit er gevoelsmatig in bij veel bedrijven. Maar als er werk is en het is te regelen, pak zowel als werkgever als werknemer je verantwoordelijkheid en ga er voor! Je zal merken dat ook veel klanten het juist prettig vinden. Goh, het is bouwvak, maar die vent van bedrijf X is er gewoon. Dat is nog eens goede dienstverlening!

Wat vind jij? Ik denk dat de klassieke bouwvak over 10 jaar bij de nieuwe generatie net zo bekend is als de gulden en het ‘floppie’ . Hierbij is het de uitdaging te denken in mogelijkheden, niet in problemen. Ik denk graag mee in mogelijkheden, dus neem gerust contact met me op!

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 5 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht