De enige echte keuze is je eigen keuze


- via deze website

Je eigen keuze. Het wordt zo vaak gebruikt, het woord 'keuze' in combinatie met 'eigen'. Maar wanneer is een keuze echt eigen? Je zou kunnen zeggen dat alle beslissingen die je neemt, je eigen beslissingen zijn, maar naar mijn idee is er wel degelijk een onderscheid.

Het verschil zit hem in wat je motiveert tot het nemen van je besluit. Maak je een keuze op basis van wat jij zelf wilt en wat goed is voor jou en je omgeving of geeft dat wat de buitenwereld van je verwacht de doorslag?

Easy peasy denk je, dat moet optie a zijn. En ja, dat is inderdaad het goede antwoord. Want keuzes die je maakt op basis van wat jou motiveert en wat bij jou past, zullen duurzamer zijn. Je hebt geen extra stimulans nodig hebben om je beslissing door te zetten. ¹

Het moeilijke zit hem echter in het bewust zijn van de twee krachten tijdens het keuzeproces. Veel keuzes maak je niet eens bewust, extra moeilijk dus om door te hebben welk spoor je volgt.

Om een echte 'eigen keuze' te maken is het daarom van belang te weten wát je motiveert, beweegt en wat goed voor je is. Stel jezelf tijdens het nemen van beslissingen de vraag wat je hoopt dat het resultaat je oplevert en hoe gelukkig je daar van wordt. Het is van groot belang jezelf goed te kennen bij het maken van je keuze. Of iemand te kunnen raadplegen die jou goed kent.

Zo heb ik bij een vorige werkgever zelf voor de keuze gestaan manager te worden van een afdeling. In eerste instantie was het niet eens zozeer een keuze, het was een traject waar ik langzaam werd 'voorgestorteerd' voor de functie. Er was eigenlijk geen vraag geweest, geen bewuste keuze om manager te worden. Ik had een relevante opleiding, was goed in m'n werk en dus ging het zo'n beetje vanzelf. ²

Gelukkig was daar een oplettende collega die mij goed kende en mij de juiste vragen stelde. Daardoor ging ik nadenken over die volgende stap en kwam ik er achter dat deze stap niet goed zou zijn. Niet goed voor mij en evenmin goed voor de mensen aan wie ik leiding zou moeten geven.

Had ik het traject bewuster doorlopen en mezelf de vraag gesteld of manager zijn en de taken en verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken mij motiveren, dan was het antwoord een hartgrondig 'nee' geweest. Het was alleen een 'ja' geworden als ik me had laten leiden door dat wat mijn omgeving had verwacht.

Gelukkig was er nog tijd om me te bedenken en oprecht mijn eigen keuze te maken.

Ken jij jezelf goed genoeg om je eigen keuzes te kunnen maken?

Quote Stephen Covey Motivation blog Xelvin

1 Zie ook Wikipedia - Intrinsieke en extrinsieke motivatie

2 Dit fenomeen, waarbij medewerkers die goed functioneren worden gepromoveerd naar een leidinggevende functie, wordt ook wel 'the Peter Principle' genoemd.

 

Quote Motivation is a fire from within

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

In topvorm met DISC 

Ook dit jaar brengt Wendy Roozendaal van ‘Topvorm’ onze medewerkers weer in mentale topvorm door middel van twee trainingen. Donderdag drie oktober stond de eerste training op de planning. Vijftien externe collega’s van de kantoren...

5 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht