Goede voornemens…. Hoe maak ik ze waar?


- via deze website

Sparkler-918836_1920

Het nieuwe jaar is ingeluid, met veel vuurwerk en uiteraard een borrel met vrienden. Daarbij passeren ook de goede voornemens weer de revue. Meestal de bekende: stoppen met roken, een paar pondjes minder, meer sporten, etcetera. En iedereen gaat vervolgens voortvarend met deze voornemens aan de slag.

Als je navraag doet over een aantal weken, dan hoor je dat een enkeling nog heeft vastgehouden aan zijn of haar goede voornemens, maar de meeste zijn al weer vergeten.

Waardoor komt het dat het merendeel niet heeft volgehouden bij het realiseren van de goede voornemens? Vaak hoor je dat we zijn afgeleid door de waan van de dag. Soms hebben we zelf niet eens meer scherp wat het voornemen ook weer was. 

Wat is mijn eigen ervaring met goede voornemens?

Ik ben zo iemand die wel goede voornemens maakt maar ze vervolgens niet waarmaakt. Ik stoei zelf al jaren met het feit dat ik meer moet sporten, of in ieder geval, bewegen. Toch komt het er niet van. Als Algemeen directeur bij een detacheringsorganisatie zit ik veel in overleg en in de auto. De resterende tijd achter een laptop. Dus weinig beweging tijdens werktijd, maar wel veel eelt gecreëerd op mijn zitvlak ;-).

Mijn lichaam gaf waarschuwingen en door de slechte lichamelijke houding liep ik zelfs een hernia op. Een behandeling maakte dat de pijn weg is, maar nu is het wel serieus tijd om eens aan de slag te gaan met dat goede voornemen. 

Maar hoe ga ik daar nu wél voor zorgen? Ik ben eens gaan kijken hoe datgaat in de 'professionele' wereld.

Kunnen we leren van het bedrijfsleven?

In het bedrijfsleven worden goede voornemens vaak gevangen in de gekozen strategie. Meestal worden deze dan vertaald naar operationele of strategische doelen. Dat klinkt wel professioneel en gestructureerd, maar worden deze dan wel gerealiseerd? 

De praktijk is ook hier weerbarstiger. Meestal worden we ook hier afgeleid door de waan van de dag. Komen we onverwachte kansen tegen, die we uiteraard niet kunnen laten lopen. Of andersom: problemen die we móeten oplossen en daardoor alle focus wegnemen van wat we nou eigenlijk bedacht hadden als plan.

Strategische modellen

Om weerstand te bieden aan de verleidingen van alledag maken we gebruik van strategische modellen. Welk model je ook gebruikt maakt niet zoveel uit. Wat het moet beantwoorden is belangrijker. Om dat scherp te krijgen doorloop je een hele reeks aan vragen, zoals:

 • Wat wil je bereiken?
 • Waarom wil je het bereiken?
 • Hoe wil je het bereiken?
 • Wat gaat het je opleveren?

We zoeken hiermee naar de ware aard van het voornemen. Kortom, wat drijft ons echt? 

Zichbaarheid

Daarna is het belangrijk dat je het plan ook op papier vastlegt en vervolgens zichtbaar maakt. Dit laatste zorgt ervoor dat je elke dag er mee geconfronteerd wordt. De volgende fase is die van de uitvoering. Het zichtbare plan zal een houvast geven waartegen je de keuzes, die elke dag gemaakt moeten worden, kan afwegen.

Zal er dan geen terugval meer zijn?

Nee helaas, dat kan niet gegarandeerd worden. Je zult wel sneller zien dat je afwijkt van je eigen norm of plan en daardoor kun je (snel) bijsturen.

Wat nou als je het haalt?

Een belangrijke toevoeging is dat je ook moet vastleggen wat je gaat doen als je het doel behaald hebt. Succes moet je vieren en succes geeft ook de energie om door te gaan. 

Wat heb ik ervan geleerd?

Wil ik zaken veranderen, dan moet ik zorgen dat het in mijn dagelijkse systeem komt. In mijn functie heb ik geen vaste agenda met vaste kantoortijden. Ik houd ook van de vele prikkels, kansen dan wel problemen, die elke dag op mij afkomen. Het doel is meer bewegen (1 á 2 keer per week). Hierbij een aantal vragen en de daarbij behorende afwegingen die ik doorlopen heb. Het antwoord op de waarom-vraag is wel duidelijk ;-)

 1. Wanneer is het juiste moment? 
  Ik heb gemerkt dat ik iets in de ochtend moet doen. De avond is niet het juiste moment vanwege privé, de laatste administratie of eenvoudigweg een gebrek aan energie.
 2. Wat ga ik dan doen?
  Het moet niet afhankelijk zijn van het weer of andere mensen en het moet goed voor de rug zijn. De keus valt daarbij voor mij op zwemmen. Dit kan ik dan ook mooi vol energie voor mijn werkdag doen.
 3. Hoe ga ik nou zorgen dat het in mijn systeem komt? 
  Voor mij is het belangrijk dat ik een zichtbare reminder heb. Ik heb een sporttas (met de zwemspullen er al in) onder mijn wasbak staan. Ik heb hierbij ’s avonds en ’s ochtends een reminder om te gaan zwemmen.

Swimmers-79592_1920

Het resultaat

Met deze werkwijze ben ik inmiddels een aantal maanden onderweg en ik haal hierbij mijn doel van 1 á 2 keer bewegen per week. Het duurt nog wel even voor het definitief in mijn systeem zal zitten. Volhouden dus! De beloning tot nu toe is dat ik me al fitter voel!

Het beantwoorden van de vraag; Goede voornemens…. Hoe maak ik ze waar? is toch niet zo eenvoudig te beantwoorden. Sterker nog, volgens de methodes in het bedrijfsleven, levert het in eerste instantie alleen maar meer vragen op! :-) 

Volgens mij kan het beantwoorden van die vragen er echter wel voor zorgen dat je een beter plan krijgt. Als je ze daarna ook zichbaar vastlegt, zal het je er regelmatig aan helpen herinneren (waarom doe ik het ook al weer?). Hopelijk gaat het voor jou ook de houvast geven die je nodig hebt om je voornemen waar te maken!

Wat is jouw voornemen voor 2016?

 


Reacties

Door Wim Vos, dinsdag 1 maart 2016 om 09:42 uur:

Goed plan Dennis,
Ik zal een pakketje klaarleggen om 's ochtends te gaan dribbelen.
Groeten,
Wim

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 5 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht