Het dak repareren als de zon schijnt


- via deze website

Sea-black-and-white-ocean-boats

Na een aantal jaren van gematigdheid lijkt de economie nu echt weer aan te trekken. Waar voor veel organisaties de laatste jaren de nadruk lag op overleven, hebben diezelfde organisaties nu de kans om te dromen en te werken aan een mooi leven!

Echter, ook de fase naar een hoog conjunctuur zit boordevol uitdagingen. En die zijn wellicht nog spannender dan die in de fase van overleven.

De detacheringstak als graadmeter van de economie

Als detacheringbureau spelen we kort op de bal. Wanneer organisaties binnen de techniek meer machines of producten verkopen, investeren in nieuwe technieken en projecten of het gewoonweg drukker krijgen, dan merken we dat binnen onze branche direct.

We krijgen meer aanvragen om openstaande vacatures in te vullen, opdrachtgevers nemen sneller en makkelijker de beslissing om een kandidaat die op gesprek is geweest aan te nemen en de kandidaten heeft de vrijheid om te kiezen uit meerdere opdrachten.

In ons business intelligence systeem wordt precies bijgehouden en inzichtelijk gemaakt hoe wij en onze opdrachtgevers ervoor staan. Al sinds vorig jaar merken we een stijgende vraag naar technisch personeel. En ook in 2016 zet die groei door. Waar we in 2015 gemiddeld ongeveer 200 aanvragen per maand ontvingen, ontvingen we de eerste maanden van 2016 gemiddeld 275 aanvragen per maand. Dit is een gemiddelde groei in aanvragen van 37%!

Vervullen van de openstaande vacature of aantrekken van potentieel voor de toekomst?

Om het antwoord op deze vraag te vinden is het goed om eerst een zogenaamde vlootschouw te houden.

Het uit de maritieme wereld afkomstige woord “vlootschouw” stamt uit de tijd dat Nederland nog een zeevarende natie was. Admiraals inspecteerden bij een vlootschouw de kracht en potentie van hun marine. Datzelfde kan HR nu ook gebruiken: wie wil weten met welk deel van zijn loonlijst hij de volgende zeeslag gaat winnen, brengt de competenties én het potentieel van zijn huidige workforce in kaart.

Om een vlootschouw goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk de volgende vragen te beantwoorden:

  • Welke koers wil je als organisatie varen? Waar liggen de kansen voor je organisatie binnen de veranderende economie, digitalisering en internationalisering? Welke strategieën ga je benoemen en volgen?
  • Welk potentieel heb je aan boord? Welke competenties heb je aan boord en welke heb je nodig om de strategieën van de nabije toekomst inhoud te geven? 
    Hoe is het personeel gebonden en welke wensen hebben zij op gebied van persoonlijke ontwikkelingen? En welke competenties worden overtollig en bij geen mogelijkheid tot bijscholing van het personeel dus overbodig
  • Werven van nieuw potentieel. Heb je antwoord op de eerste twee vragen, dan weet je ook waar de hiaten voor de toekomst liggen. Men doet er goed aan bewuste keuzes te maken om hierbij te kijken naar welk potentieel de toekomstige medewerkers nodig heeft en de vorm hoe (toekomstige) medewerkers ingezet worden..

Adviserende rol

Als partner hebben wij een adviserende rol bij het invullen van kennis- en capaciteitsvraagstukken bij onze opdrachtgevers. Daarbij is niet alleen het invullen van een vacature belangrijk. Dat is slechts een onderdeel van het totaalplaatje, waarbij kijken naar de toekomstige vraagstukken minstens zo belangrijk is.

Op basis van de koers die bepaald is door de opdrachtgevers beoordelen we samen welk potentieel nodig is om inhoud te kunnen geven aan de toekomstplannen van onze opdrachtgevers.

Dit bestaat o.a. uit het in kaart brengen van benodigde competenties, zowel de harde als de zachte. Denk bij harde criteria bijvoorbeeld aan criteria ten aanzien van kennis. Gedrag, het vermogen om te kunnen veranderen en communicatieve vaardigheden zijn voorbeelden van zachte criteria.

Om het gedrag van kandidaten beter inzichtelijk te maken maakt Xelvin gebruik van Persoonlijke Profiel Analyse (PPA).

De PPA helpt het prestatieniveau van teams én individuele medewerkers te optimaliseren en kan ingezet worden bij het nemen van beslissingen bij het werven, ontwikkelen en managen van medewerkers:

  • Wat motiveert hen?
  • Wat zijn de belangrijkste werksterkten?
  • Wat zijn eventuele beperkende factoren?
  • Waar ligt hun potentieel?

De juiste contractvorm

Naast het vinden van de juiste kandidaat op het juiste moment en voor de juiste termijn is het ook belangrijk om de contractvorm te vinden die aansluit bij de wensen.

Het maakt nogal een verschil of je potentieel voor de toekomst werft of dat je iemand werft omdat je nu direct bepaalde expertise nodig hebt voor een klus. Daarnaast zou het bij de grilligheid van een aantrekkende economie ook kunnen gaan om een tijdelijke capaciteitsbehoefte.

Gelukkig kennen we voor al deze verschillende behoeften verschillende contractvormen. Zo kunnen medewerkers tijdelijk ingehuurd worden voor een bepaalde klus, maar kunnen medewerkers ook worden overgenomen in vaste dienst na een bepaalde periode wanneer het om een investering in het potentieel van de toekomst betreft.

Inzetten van onze ervaring en expertise

Het werven en selecteren van nieuw potentieel, zowel voor een project als voor de lange termijn, kan een ingewikkeld traject zijn. Er zijn veel elementen die een rol spelen bij het juist invullen van het capaciteitsvraagstuk. Gelukkig hebben wij hier dagelijks mee te maken en we zetten onze ervaring dan ook graag in bij het nemen van de juiste stappen op weg naar de dromen die onze opdrachtgevers hebben!

Daarnaast spreken we wekelijks 150 technische kandidaten die open staan voor een nieuwe uitdaging of klus. Succes verzekerd!


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Inloggen

Inloggen via FacebookInloggen via TwitterInloggen via LinkedIn

Wachtwoord vergeten?   Registreren

Vorige bericht:

Ramon Poels nieuwe Managing Director Xelvin

De technische detacheerder Xelvin heeft per 1 september een nieuwe Managing Director: Ramon Poels. Poels, momenteel directeur van XBI, volgt Walter Lammers op, die na 4 jaar plaats maakt voor nieuw leiderschap. Aan Poels de taak om de groei van Xelvin...

7 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

Accelereer mee met Xelvin en het DIT Formula Student Race car Team

XELVIN-Silverstone-ticket.jpg

Het vinden van goed opgeleid technisch personeel is altijd een race tegen de klok. De kwalificatie van de CV's, het testen van vaardigheden en het voeren van gesprekken kost veel tijd en als je denkt te kunnen starten met de juiste kandidaat, kiest...

meer dan 6 jaar geleden - via deze website

« Xelvin nieuwsoverzicht